Jamen dog! Hvor er det JavaScript henne?
Din browser understøtter ikke JavaScript eller har ikke understøttelsen slået til. Slå JavaScript til i din browser for at se denne side ordentligt, eller opgrader til en browser, der understøtter JavaScript.

Ophavsret

Sidst opdateret den 4 år siden
Skrevet d. 4 år siden
Er der nogen herinde der har forstand på ophavsrettigheder?

Jeg laver en video for et firma, der skal have solgt en ejendom. Firmaet må naturligvis bruge videoen på deres hjemmeside. Jeg har heller ikke noget imod at ejeren af ejendommen bruger min video til f.eks. sin egen hjemmeside, eller til at vise til sine venner og bekendte.

Men nu har jeg opdaget at TV2 har brugt 6-7 sekunder af min video, og dette uden min tilladelse. Videoen var en del af en års kavalkade, det har således intet med salget af ejendommen at gøre.

TV2 har af firmaet fået lov til at bruge sekvensen, påstår man, og dermed mener TV2 af de er dækket ind. Hvilket jeg bestemt ikke mener. Jeg mener jeg helt og aldeles har ophavsretten til mine videooptagelser, på en sådan måde, at tredje part ikke kan bruge noget af materialet uden min tilladelse.

Har jeg ret?
S
soley
Nyt medlem
Skrevet d. 4 år siden
Du har ganske ret. Det er kun dig, der kan give tilladelse.

Vi har været ude for, at TV 2 Østjylland har brugt et kort klip fra vores udsendeler. De fik vores tilladelse, men de ville ikke honorere os for det.

Et kort klip, kan muligvis komme ind under "citatreglen"!
Skrevet d. 4 år siden
Her er det også TV2 Østjylland det drejer sig om.

Jeg har også tænkt den tanke, om der findes en nedre grænse, således man kan vise 6-7 sekunder uden at betale, men jeg tror faktisk ikke det er sådan. Det må jeg undersøge.
KameramannKameramann
Bruger
Skrevet d. 4 år siden
Citatretten gælder ikke for fotos, film og videooptagelser, dem kan man ikke citere.
KameramannKameramann
Bruger
Skrevet d. 4 år siden
Hvis vi ser helt firkantet på ‘Lov om ophavsret’, så er det kun skrevne tekster som kan citeres, men der er dog skabt en præcedens for, at max 20 sekunder af et stykke musik, er et citat som også kaldes en snas.

Citatretten er meget firkantet, og ind til videre er der retspraksis for, at man ikke kan citere et billede, en film eller en videooptagelse, men jeg kan ikke afvise, at de mange TV-stationer efterhånden har fået gennemtrumfet en praksis med, at de kan citere med x-antal sekunder af en video.

Men ved et citat skal der altid oplyses, at det er et citat, og hvad det er som bliver citeret, det bliver kaldt god skik.

Lov om ophavsret - https://www.retsinformation.dk/forms/...?id=164796

Men det er både meget dyrt og besværligt, at føre en retsag om brud på ophavsretten, og den erstatning man kan få tilkendt er ofte så lille, at den ikke en gang kan betale ens advokatomkostninger, og nu om stunder er det blevet normal praksis, at retten som en del af dommen siger, at hver af parterne skal betale deres egne sagsomkostninger.

De eneste som kan tjene penge i en retssal er advokater og dommere, så jeg vil ikke anbefale, at man kaster sig ud i en sag om brud på ophavsretten, med mindre den er meget principiel, og at man ikke har andre og bedre formål at bruge pengene til.
Skrevet d. 4 år siden
Blot til oplysning, så har jeg indgået forlig med TV2 Østjylland, som betaler mig 2.000 kr. for ulovlig brug af mit materiale.

Aftalen er kommet i hus med hjælp fra Dansk Musiker Forbund.
S
Simon Falkentorp
Nyt medlem
Skrevet d. 4 år siden
Hvis man ikke har en fagforening/interesseorganisation til at gå i kødet på krænkere, kan man overveje en af de specialiserede advokater, som “Not-Allowed”. De har en no cure no pay-politik, og salæret er en fast procentdel af det inkasserede beløb, jeg tror nok 20 el. 25%. De er ret populære i stillfotografiske kredse.

Hvis man har tjek på paragrafferne og retslig præcedens, kan man forsøge at indkradse selv. Det har jeg gjort nogle gange. Præcedens (ved stills) er at kompensationen er 2 x normalpris for krænkelsen, og 3 x hvis man ikke er krediteret. Og så er hele kompensationsbeløbet skattefrit.
Redigeret af Simon Falkentorp d. 29-03-2020 21:43, 4 år siden
Du kan ser alle diskussionstråde i dette debatforum.
Du kan ikke har startet en ny diskussionstråd i dette debatforum.
Du kan ikke har svaret i denne diskussionstråd.
Du kan ikke har påbegyndt en afstemning i dette debatforum.
Du kan ikke har downloadvedhæftelser i dette debatforum.
Du kan ikke har downloadvedhæftelser i dette debatforum.
Ordstyrer: Administrator